Digitale media technologieen in de BSH: organisatietools voor burgers om de stad ‘ hackable’ te maken.

Hack je stad: stedelijk ontwerp met nieuwe media

Hoe kunnen stedelingen en professionals met behulp van digitale mediatechnologieën een betekenisvolle rol spelen in het ontwerpen en beheren van hun leefomgeving? In dit project onderzoeken wij in Buiksloterham in Amsterdam Noord hoe de stad ‘hackable’ gemaakt kan worden, dat wil zeggen open en toegankelijk is voor systeemveranderingen door stadsbewoners zelf. We zien steeds vaker dat burgers zelf een actieve rol spelen in het maken van hun stad. Bovendien zijn er steeds meer digitale technologieën beschikbaar die daarbij kunnen helpen: van sociale media tot mobiele media en sensors tot big data. Dit project brengt de werelden van stedelijk ontwerp, do-it-yourself burgerschap en nieuwe media bij elkaar, met als doel om een onderzoeks- en ontwerp agenda te maken voor de ‘hackable city’.

What we want to research in this project is how these three parties (desingers, institutions, citizens) can work together in new ways towards a democratic process of city making. This may mean that roles and relations arechanging, where the new role of the designers and institutions is shifting from that of a top-down masterplanner to a party that creates opportunities around existing processes, and that make the city ‘hackable’ for its citizens.
Main research Question:

What is the role of new media in engaging citizens in a ‘hackable’ city making process?

Which are the opportunities and challenges for citizens, design professionals and institutions in a ‘hackable’ city making process?
Michiel de Lange is onderzoeker aan de Universiteit Utrecht en mede-oprichter van het platform The Mobile City (www.themobilecity.nl). Op dit moment voert hij samen met collega’s Martijn de Waal en One Architecture een onderzoek uit naar do-it-yourself stadsmakers en nieuwe media. Hij komt graag in de maand december een paar keer langs om met jullie te spreken en mee te kijken hoe dit nieuwe stadsmaken nu precies in zijn werk gaat. Korte projectbeschrijving:

Hack je stad: stedelijk ontwerp met nieuwe media

Hoe kunnen stedelingen en professionals met behulp van digitale mediatechnologieën een betekenisvolle rol spelen in het ontwerpen en beheren van hun leefomgeving? In dit project onderzoeken wij in Buiksloterham in Amsterdam Noord hoe de stad ‘hackable’ gemaakt kan worden, dat wil zeggen open en toegankelijk is voor systeemveranderingen door stadsbewoners zelf. We zien steeds vaker dat burgers zelf een actieve rol spelen in het maken van hun stad. Bovendien zijn er steeds meer digitale technologieën beschikbaar die daarbij kunnen helpen: van sociale media tot mobiele media en sensors tot big data. Dit project brengt de werelden van stedelijk ontwerp, do-it-yourself burgerschap en nieuwe media bij elkaar, met als doel om een onderzoeks- en ontwerp agenda te maken voor de ‘hackable city’.

Het project wordt uitgevoerd door Michiel de Lange (Universiteit Utrecht) en Martijn de Waal (Universiteit van Amsterdam en Hogeschool van Amsterdam), in samenwerking met One Architecture.

 

I am the project leader of this NWO funded Creative Industries project to research the role of digital media in the bottom-up development of Buiksloterham. The project runs until summer 2016.

Hackable Metropolis ism UU, UvA, One Architecture, Mobile City